YEL in MarketingRSLT – lekker je emoties yellen

Marketing Result - MKTRslt Mijn beste actie - artikel YEL - Lekker je emoties yellen - Door Ellen Kleverlaan - foto's Daniëlle van Ark“Mijn beste actie”

4x per jaar verschijnt als bijlage bij Tijdschrift voor Marketing een speciale bijlage MarketingRSLT. In de rubriek “mijn beste actie” wordt de beste actie van Vincent van Witteloostuyn uitgelicht, de Pauw en Witteman case van afgelopen voorjaar.

Interview/tekst: Ellen Kleverlaan
Beeld: Daniëlle van Ark
Download .pdf (115Kb)

 

 

 

Wat hem altijd al stoorde aan het kijk- en luisteronderzoek, was dat het maar één meting en dus één waarde gaf. Achteraf bovendien. Die voldeed in de vorige eeuw, maar inmiddels is communicatie vooral interactief en sociaal geworden. En willen consumenten en adverteerders toegevoegde waarde. Vincent van Witteloostuyn bedacht YEL. De strijd om het politiek leiderschap van de PvdA bij Pauw & Witteman vormde de beste actie van Van Witteloostuyn tot nu toe.

YEL is  een internet- en smartphone applicatie voor live interactie tijdens televisieprogramma’s. Zodat van programma’s real time waardering gemeten kan worden. Van Witteloostuyn: “Stelde Matthijs van Nieuwkerk de goede vragen bij gast nummer 3 in DWDD? Is het mensen opgevallen dat er een fles Bols in beeld was bij GTST? Programmamakers en adverteerders kunnen met kijkers in contact treden. YEL faciliteert optimaal efficiënt marktonderzoek.” Het businessmodel van YEL drijft op die live communicatiemomenten voor adverteerders en programmamakers en de mogelijkheid om advertenties te plaatsen op de applicatie.

Hoe werkt het? Maakt een programma yellen mogelijk, dan kan de kijker via zijn internetverbinding op mobiel of laptop, inloggen en aangeven of hij het programma leuk of niet leuk vindt. En daarbij een opmerking plaatsen. De inlogprocedure is simpel gehouden en een app downloaden is niet nodig; iedere smartphone voldoet dus. “We willen vooral geen hoge drempel opwerpen. Yellen en een opmerking plaatsen kan dus meteen.” Zien wie er kijken en wat ze kijken en chatten met anderen, dat vraagt een uitgebreidere inlogprocedure. Wat Van Witteloostuyn 12 jaar lang bij onderzoeksbureau Gfk deed, doet hij nu via het mobiel met YEL: data verzamelen en rapporteren. YEL maakt echter het verschil door het op de seconde nauwkeurig kunnen meten van consumentenvoorkeuren.

En het systeem is open: kijkcijfers zijn onmiddellijk beschikbaar en voor iedereen in te zien. Leuk wordt het pas echt als je emotie weet op te roepen, zegt Van Witteloostuyn. Nespresso die tijdens een ochtendprogramma vraagt of de kijker een lekker kopje koffie genoot. En die daarna in het reclameblok een advertentie toont. Of laat mensen tijdens de verkiezing van de politiek leider van de PvdA bij Pauw & Witteman, stemmen op de presentaties van de verschillende kandidaten. “Dat riep veel reactie op. Het was de eerste echt grote uitrol van YEL, tijdens een programma waar veel mensen naar keken.” Gemeten is onder meer welke politicus de meeste sympathie opriep. “PvdA-stemmers bleken een voorkeur voor Plasterk boven Samsom te hebben.” Maar een relativering is onmiddellijk op zijn plaats. Want er keken bijna een miljoen mensen die avond naar het programma. En van hen zijn er 9.600 mensen geweest die aan het yellen sloegen: stemmen en opmerkingen maken. Zo’n 81.000 keer deden zijn dat. Maar hoewel de aantallen dus geenszins een representatieve mening weergeven, is het een aardig begin. Van iedere 100 kijkers yelde er één.

Bestaat de kans dat YEL een volgend scheldmedium wordt? “Als je een programma goed vindt, zul je niet snel op de knop ‘niet goed’ drukken. Ik durf te zeggen dat dit juist heel goed de mening gaat weergeven.” Maar een relativering blijkt op zijn plaats: “Je moet dit wel leuk vinden om te doen. Maar dat geldt voor ieder sociale medium.”

keywords: Adformatie, Sijthoff, RSLT, mijn beste actie, YEL, Yellen, geyeld, socialTV, secondscreen, publicatie

This entry was posted in 2e Scherm, Blog, Pauw en Witteman, Press, SecondScreen, Shows, SocialTV. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>