Nederlands eerste Social TV app gaat live: YEL

Amsterdam, 14 augustus 2012

Nederlands eerste Social TV app gaat live: YEL

YEL – Your Emotions Live maakt TV kijken weer sociaal en interactief

Deze week heeft tijdens TV Lab van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de lancering plaatsgevonden van YEL – Your Emotions Live. YEL is Nederlands eerste echte Social TV app. Via de app, die tijdens het televisiekijken op het zogenaamde ‘tweede scherm’ draait, kunnen TV-kijkers rond hun favoriete TV-programma’s met vrienden en bekenden interacteren. De app biedt feitelijk dezelfde mogelijkheden als wanneer je gezamenlijk op de bank zou zitten kijken: commentaar geven, klagen, stemmen, je enthousiasme delen, etc.

YEL & TV Lab

De lancering van YEL hing samen met TV Lab 2012, dit jaar verzorgd door WNL en gepresenteerd door Eva Jinek. Tijdens TV Lab legt de NPO 10 nieuwe formats voor aan het Nederlandse publiek. YEL wordt gebruikt als het centrale mechanisme waarmee de waardering van de kijkers gemeten wordt. Op basis van de door YEL verzamelde waarderingscijfers van de kijkers wordt er bepaald welke programma’s uiteindelijk echt geproduceerd gaan worden.

Hoe werkt YEL?

YEL is een gratis, webbased applicatie. Je hoeft dus niks te downloaden of te installeren, maar kunt gewoon naar www.yeltv.com surfen. Na het binnenhalen van (een selectie uit) jouw vriendenlijst van Facebook zie je wie van jouw vrienden ook YEL gebruiken. In de YEL TV-gids geef je vervolgens aan naar welk programma je kijkt. Je ziet wie van jouw vrienden ook kijken, hoe zijn het programma waarderen en hoe de rest van de YEL-gebruikers het programma waarderen. Vervolgens kun je via ‘thumbs up’ en ‘thumbs down’ buttons laten weten wat je van programmaonderdelen vindt. Via een chatbox kun je je mening geven, waarbij je zelf bepaalt of je de commentaren van alleen je vrienden wil lezen, of van iedereen. Jouw eigen commentaren kun je delen binnen YEL of ze doorplaatsen naar je Twitter of Facebook.

Interactieve mogelijkheden voor programmamakers

Naast de sociale functie voor televisiekijkers biedt YEL programmamakers allerlei mogelijkheden om de kijkers van hun programma’s live bij het programma te betrekken, bijvoorbeeld door ze vragen over het programma, quizvragen, voorspellingen, etc. voor te leggen. Het is aan de kijker zelf of hij hieraan mee wil doen of niet. Tijdens TV Lab wordt kijkers o.a. gevraagd of ze het programma veelbelovend vinden en of ze de volgende aflevering zouden willen zien.

Social TV

Social TV is de verzamelnaam voor de ontwikkeling waarbij sociale media en TV-kijken elkaar versterken. Je kijkt dus naar je televisie, terwijl je via je tablet, PC of Smartphone – je tweede scherm – met vrienden en bekenden interacteert.

Over YEL

YEL is in het voorjaar van 2011 bedacht door internetveteraan Vincent van Witteloostuyn. Hij vormde een team met ondernemers Marijn Harinck en Camiel Kraan, die veel ervaring hadden in het bouwen van snel schaalbare internettechnologie. Tenslotte is het team aangevuld met reclame- en marketingman Ralph Edelstein. Na een jaar ontwikkelen en bouwen en een succesvolle pilot tijdens het PvdA-lijsttrekkersdebat bij Pauw & Witteman is YEL in augustus 2012 na een rebranding live gegaan. Klanten van YEL zijn televisieproducenten en zenders. De ambities van YEL liggen hoog: na een solide positie te hebben opgebouwd in de Nederlandse markt wil YEL zo snel mogelijk de grens over naar Duitsland en Engeland.

– einde persbericht

This entry was posted in Blog, Press, SocialTV. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>